Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vybíráme robotický vysavač s mopem v 9 krocích

Robotické vysavače s mopem představují velmi efektivní způsob úklidu tvrdých podlahových krytin. Zvládnou totiž samostatně vysát i vytřít vaši podlahu, a to bez jakékoliv pomoci. Podívejme se společně na to, jak robotické vysavače s mopem fungují a proč je dobré si takového pomocníka pořídit.

Rady a tipy Novinky Testy 25. 11. 2023

Vybíráme robotický vysavač s mopem v 9 krocích

Komu bysme doporučili robotický vysavač s mopem?

Jak vybrat nejlepší robotický vysavač s mopem

Pokud máte doma převážně tvrdé podlahové krytiny jako dlažbu, vinyl či plovoucí podlahy, pak je pro vás robotický vysavač s mopem ideální volbou. Tento pomocník si totiž poradí, jak s vysáváním, tak s mopováním podlahy. Perfektně tak nahradí manuální zametání, vysávání i vytírání (pamatujte na to, že robot funguje na bázi každodenní údržby - na opravdu zaschlé a velké nečistoty je třeba použít klasický vysavač).

iRobot prodejce

Jestliže máte doma mix tvrdých povrchů i koberců a nechcete investovat do modelu, který dokáže automaticky rozpoznat koberce (při jejich detekci zvednot mop), případně nastavit no-mop zónu (místo, kde by vysavač neměl vytírat), je pro vás nejvhodnější robotický vysavač bez mopu. Ten bez problémů přejíždí mezi různými typy podlah a nemusíte mu sundávat mopovací textilii.

Speciální kapitolou jsou potom robotické mopy

Chcete-li pouze vytírat, mohly by vás oslovit robotické mopy. Ty se soustředí převážně na mytí podlah. Využívají k tomu různé technologie jako vibrační nástavce, anebo cílené nanášení vody prostřednictvím sprejové trysky. Díky tomu si poradí i s většími nečistotami. Pro optimální výsledek je ale lepší nejdřív použít vysavač a pak teprve mop. Na tomto principu fungují skvěle robotické vysavače iRobot Roomba a robotické mopy iRobot Braava. Toto robotické duo spolu při úklidu dokáže perfektně komunikovat.

Hlavní výhody a nevýhody vysavače s vytíráním

Výhody vysavače s vytíráním

+
Zvládne najednou vysát i vytřít podlahu
+
Úklid probíhá automaticky, ušetří váš čas
+
Úspora místa, jen jeden přístroj místo dvou
+
Odstraňuje špínu i mastnotu bez chemických přípravků
+
Některé modely detekují koberce a zvednou mop
+
Možnost nastavit intenzitu mopování (u dražších modelů)
+
Pracuje samostatně, i když nejste doma
+
Samočinné dobíjení v dockovací stanici
+
Kvalitní filtrace vzduchu, ocení alergici
+
Utěrky se dají prát v pračce

Nevýhody vysavače s vytíráním

-
Nižší sací výkon než klasické vysavače
-
Nezvládnou úklid všude, například na schodech
-
Vyžadují pravidelnou údržbu, čištění mopu

 

Na co nezapomenout při výběru kvalitního vysavače s mopem

Moderní robotické vysavače s mopem představují velmi praktické pomocníky, kteří vám ušetří při úklidu spoustu času i námahy. Aby takový stroj ovšem fungoval precizně a k vaší spokojenosti, tak by měl splňovat jistá specifika:

Kvalitní robotický vysavač s mopem si poradí s velkou úklidovou plochou a disponuje vysokým sacím výkonem

Základním kritériem při výběru vysavače s mopem je velikost prostoru, který budete chtít uklízet. Podle celkové rozlohy vašeho bytu či domu je nutné zvolit robota s odpovídající kapacitou baterie.

Doporučujeme tyto parametry:

  • Baterie typu Li-Ion s kapacitou od 2000 mAh a vyšší
  • Minimální doba provozu od 60 minut (nejlépe 90+)
  • Výkonné motory s dostatečným sacím tlakem od 1500 Pa

Kvalitní motor zajistí, že vysavač s mopem nasaje veškeré nečistoty z koberců i tvrdých povrchů. A dobře dimenzovaná baterie mu umožní uklidit celou domácnost, aniž by se vysavač musel xkrát nabíjet v dokovací stanici.

Kvalitní robotický vysavač s mopem si poradí s velkou úklidovou plochou a disponuje vysokým sacím výkonem

Osvědčené vysavače s mopem mají nádržku na vodu

Klíčovou roli u robotického vysavače s mopem hraje mimo jiné také přítomnost zabudované nádržky na vodu.

Levné modely tuto nádržku nemají a jsou vybaveny pouze suchým mopem. To ale znamená mnohem méně efektivní způsob čištění podlah. Bez kontinuálního přísunu vody totiž mop nedokáže spolehlivě odstranit ulpělé nečistoty či mastnotu.

Kvalitní vysavače s mopem proto vždy disponují nádržkou, ze které vodu postupně dávkují na podlahu (jedinou vyjímkou jsou modely s rotačními mopy). Díky tomu dosahují mnohem lepších výsledků při mokrém vytírání. Takovým strojům se určitě vyplatí dát přednost.

Osvědčené vysavače s mopem mají nádržku na vodu

Chcete aby váš vytírací robot nebloudil? Potom musí mít perfektní navigaci

Dalším důležitým faktorem při výběru vysavače je účinná navigační technologie.

Levné modely obvykle používají jednoduché senzory nebo náhodnou navigaci. To ale často způsobuje chaotický pohyb vysavače po podlaze a narážení do překážek.

Kvalitní stroje vsází na propracované moderní systémy - laserovou či kamerovou navigaci. Ta zajistí mnohem přesnější zamapování prostoru a systematičtější úklid bez kolizí.

Investice do sofistikované navigační technologie se vyplatí. Místo nekonečného bloudění bude váš pomocník systematicky pokrývat všechna místa vaší domácnosti.

Chcete aby váš vytírací robot nebloudil? Potom musí mít perfektní navigaci

Tip: Chcete to nejúčinnější mopování? V tom případě sáhněto po robotovi u kterého lze v mobilní aplikaci nastavit intenzita mopování (Určitě doporučujeme vyspělé modely robotických vysavačů s laserovou navigací). Pokud budete mít jakékoliv dotazy, neváhejte kontaktovat naši zákaznickou podporu

Prémiové robotické vysavače s mopem jsou sice dražší, ale stojí za to

Moderní roboti na vytírání podlah nabízejí řadu chytrých funkcí, které zefektivňují úklid na maximum. My se teď podíváme na ty největší vychytávky co aktuální trh nabízí.

Nastavení intenzity mopování

Tato užitečná funkce vám umožní přizpůsobit množství vody, které vysavač pouští na podlahu během mopování (obvykle 2-3 úrovně). Podle toho, jak moc je vaše podlaha znečištěná a zašpiněná, si jednoduše zvolíte více či méně intenzivní proudění vody.

Při běžném znečištění lze použít slabší nastavení mopování. Vysavač použije menší množství vody a jemně podlahu vyčistí. Toto ekonomické nastavení šetří vodu i energii.

Naopak při velkém znečištění, u zašlých mastných skvrn či ulpělých nečistot je vhodné zvolit intenzivní režim. Robotický vysavač v tomto případě propustí na podlahu větší proud vody a důkladněji ji vyčistí.

U robotických vysavačů lze nastavit intenzita mopování

Ultrasonická detekce koberců

Chytré robotické vysavače dokáží samy rozpoznat, že přejíždí z tvrdé podlahy na koberec. Toho docílí díky ultrasonickým senzorům, které jsou schopné detekovat změnu povrchu.

Jakmile vysavač najede kolečky na koberec, senzory jej upozorní na změnu. Robot pak automaticky zvedne mop, aby koberce nepromáčel vodou.

Tuto užitečnou vlastnost oceníte zejména, když máte v domácnosti mix tvrdých i měkkých podlahových krytin. Robotický vysavač 2v1 si s tím pak hravě poradí.

Vyspělé robotické vysavače dokáží detekovat koberce a zvednout mop

Automatické čištění a sušení mopu v nabíjecí stanici

Některé pokročilé modely robotických vysavačů dokáží samy vyčistit a vysušit mop po dokončení úklidu. Díky této praktické funkci odpadá namáhavé ruční čištění mopovacích textilií.

Jak automatické čištění mopů funguje? Po skončení úklidu se vysavač sám vrátí do nabíjecí stanice. Tam dojde k procesu čištění mopovacích hlavic. Nejprve se z mopů mechanicky setře ulpělá špína a voda.

Následně se mopy vysuší v nabíjecí stanici horkým vzduchem. Robot se tak připraví na další použití a mopy jsou znovu čisté, suché a připravené k úklidu.

Automatické čištění a sušení mopu v nabíjecí stanici u vyspělých robotických vysavačů

Rotační mopy / sonické mopování

Některé pokročilé vysavače na vytírání využívají speciální rotační mopy. Ty se při úklidu otáčejí a díky tomu důkladněji vyčistí podlahu.

Rotační pohyb setře i odolnější nečistoty a ulpělé mastnoty. Otočné mopy také lépe vyčistí i úzké prostory, rohy či pod nábytkem.

Další moderní technologií je sonické mopování. To využívá vysokofrekvenčních vibrací mopu. Díky nim dokonale uvolní i hluboko zaschlou špínu bez použití chemických přípravků.

Sonické mopování pronikne i do spár a nerovností podlahy. Podlaha je po sonickém čištění pak mnohem čistší.

Rotační i sonické mopy představují nejmodernější trendy v oblasti robotického vytírání podlah. Díky nim dosáhnete ještě preciznějšího a hygieničtějšího úklidu.

Některé vysavače s mopem mají Rotační mopy / sonické mopování

Automatické doplňování vody

Špičkové robotické vysavače dokáží vodu do nádržky na mopování doplňovat zcela automaticky. Nemusíte ji tak pracně doplňovat ručně. Funguje to tak, že se vysavač sám přesune do čisticí stanice, kde dojde k automatické výměně znečištěné vody za průzračně čistou.

Robotické vysavače dokáží diky čistící stanici doplnit nádobku vodou

Vybírejte robotické vysavače s mopem podle TOP značek

Na trhu najdete nepřeberné množství modelů robotických vysavačů s mopem. Které z nich jsou ty nejlepší a nejspolehlivější? Podívejme se na přední značky:

Robotické vysavače s mopem Roborock

Roborock patří mezi absolutní špičku na trhu s robotickými vysavači. Tato prémiová značka vyniká zejména díky své precizní laserové navigační technologii, díky které zvládá dokonalé mapování prostoru. Vysavače Roborock se díky tomu pohybují velmi systematicky a nevynechají žádné místo.

Další silnou stránkou je vysoký sací výkon, díky kterému si poradí i se zátěžovou zkouškou v podobě vyšších koberců. Roborock je zkrátka a dobře absolutní špičkou na trhu s robotickými vysavači. S touto značkou určitě nešlápnete vedle.

Pokud hledáte to nejlepší 2v1 řešení v podobě robotického vysavače a zároveň mopu, značka Roborock vám to bezesporu nabídne. Investice do kvality a inovací se vyplatí.

Vybrat robotický vysavač s mopem Roborock

Vybrat robotický vysavač s mopem Roborock

Robotické vysavače s mopem Xiaomi

Společnost Xiaomi se již řadu let soustředí na vývoj a výrobu kvalitních robotických vysavačů střední a vyšší třídy. Jejich předností je perfektní poměr ceny a kvality.

Robotické vysavače Xiaomi vynikají zejména:

  • Vysokým sacím výkonem i na kobercích
  • Kvalitním systémem mopování
  • Modely s účinným navigačním systémem (laser, gyroskop)
  • Širokým výběrem pro náročné i méně náročné uživatele

Ať už hledáte cenově dostupného parťáka na občasné vysávání, nebo high-tech pomocníka do náročné domácnosti, Xiaomi nabízí robotické vysavače pro každého. A vždy za skvělou cenu.

Vybrat robotický vysavač s mopem Xiaomi

Vybrat robotický vysavač s mopem Xiaomi

Robotické vysavače s mopem Roidmi

Roidmi patří díky svým funkcím a cenově dostupným modelům k prvotřídním robotickým vysavačům nové generace. Specializují se přitom na pokročilé systémy mopování.

Mezi hlavní rysy vysavačů Roidmi patří:

  • Funkce mopu a vysavače
  • Účinná laserová navigace s řadou senzorů
  • Samovyprazdňovací stanice na odpad
  • Výborný poměr mezi cenou a výkonem

Pokud hledáte kvalitního pomocníka na péči o tvrdé podlahy a koberce, tak robotické vysavače s mopem od Roidmi představují to nejlepší co můžete na současném trhu sehnat.

Vybrat robotický vysavač s mopem Roidmi

Vybrat robotický vysavač s mopem Roidmi

Tip: Máte už oblíbenou značku, ale pořád váháte s výběrem konkrétního modelu? Podívejte se na náš článek, kde rozebíráme ty nejlepší robotické vysavače na aktuálním trhu dle cenových kategorií. S těmito vysavači rozhodně nešlápnete vedle

Jak pečovat o robotický vysavač

Aby vám robotický pomocník bezchybně sloužil po dlouhá léta, je potřeba mu dopřát pravidelnou péči. Co vše je třeba kontrolovat a čistit?

  • Sběrná nádobka a filtr – podle frekvence úklidu vysypávejte prach z nádobky na nečistoty (neplatí u vysavačů co mají CleanBase - tam se o to stanice postará sama), čistěte vnitřek nádoby i filtr. Zanesený filtr snižuje sací výkon robotického vysavače o desítky procent.
  • Senzory – mastný film či prach na senzorech může způsobit potíže s navigací. Občas senzory otřete navlhčeným hadříkem.
  • Kartáče – z hlavního (středového) i bočního kartáče odstraňte namotané nečistoty (vlasy, chlupy), aby se volně otáčely.
  • Kola – očistěte kolečka od zachycených nečistot, které zhoršují pojezd vysavače.
  • Tělo vysavače – pravidelně setřete usazený prach z těla vysavače.
  • Nádobka na vodu – po mopování vodu vylijte a nechte nádobku vyschnout. Vnější stěny vytřete hadříkem.
  • Mopovací textilie – je možné prát v pračce i klasicky v umyvadle.

Řiďte se doporučeními od výrobce. Pravidelnou údržbou prodloužíte životnost a výkon robotického vysavače o řadu let.

Zákazníci se při výběru robotického vysavače s mopem často ptají

Jaký je nejlepší robotický vysavač s mopem?

Mezi nejlepší robotické vysavače s mopem patří v roce 2023 modely, jako je Roborock S8 Pro Ultra, iRobot Roomba j7+ a Roidmi EVA. Tyto modely nabízejí špičkové technologie a vynikající výkon, který vám pomůže s pravidelným a efektivním úklidem vašeho domova.

Jak funguje robotický mop?

Robotický mop má samostatnou nádržku na vodu a speciální mop, který se postará o setření podlahy. Některé modely, jako je Hobot Legee zvládají vysávat a vytírat současně, což přináší ještě efektivnější výsledky.

Zvládají robotické vysavače s mopem zároveň vysávat i vytírat?

Ano, některé modely robotických vysavačů zvládají vysávat a vytírat současně, což je velkou výhodou pro efektivní úklid.

Můžu použít robotický vysavač s mopem na koberce?

Většina robotů má problémy s vysáváním koberců, ale existují modely, které jsou vhodné i na koberce. Při výběru robotického vysavače s mopem na koberce se zaměřte na parametry, jako je sací výkon, nastavení no-mop zón a automatické zvednutí mopu na koberci.

Shrnutí - na co nezapomenout při výběru vysavače s mopem

    • RobotWorld Specialista na Robotiku

      Věříme, že tento přehled parametrů a funkcí vám pomohl při výběru robotického vysavače s mopem.

      Na závěr shrňme ta nejpodstatnější kritéria a doporučení:

      Kvalita mopovacího systému
      • Preferujte modely s nádržkou na vodu
      • Vybírejte vysavače s možností nastavení intenzity mopování
      • Rotační či sonické mopy zajistí ještě preciznější výsledek při odstraňování nečistot
      Stěžejní funkce pro domácnosti s koberci
      • Automatické zvednutí mopu při najetí na koberec
      • Možnost nastavit zóny, kde by vysavač neměl vytírat

      Kromě účinného mopování je důležitý i dostatečný sací výkon, kapacita baterie či kvalitní navigace.

Produkt byl přidán do košíku

Zavřít

Do košíku

Doprava ZDARMA!

Produkt přidán k porovnání

Zavřít

Porovnat vše